PINTALÄMPÖHOIDOT

Nimitys viittaa hoitovaikutukseen, joka ei ulotu kudoksissa kovin syvälle. Lämpöhoitoja voidaan käyttää sellaisenaan lievittämään kipuja tai poistamaan lihasjännityksiä. Usein lämpöhoitoja käytetään esihoitona ennen hierontaa, sähköhoitoa ja liikehoitoa rentouttamaan lihaksia ja lisäämään kudosten joustavuutta. Lämpöhoito vilkastuttaa pintaverenkiertoa hoitoalueella ja lisää aineenvaihduntaa. Lämpöhoitoa ei suositella, jos hoitoalueella on tulehdusta tai jos lämpö aiheuttaa huonon olon.

Seuraavassa meillä käytettävät pintalämpöhoidot:

Infrapunalamppu
Lämpö siirtyy kudoksiin säteilemällä. Voimakkuus riippuu pääasiallisesti lampun lämpötilasta, etäisyydestä ihosta, ihon lämpötilasta ja hoitoajasta. Lamppu asetetaan noin puolen metrin päähän hoitoalueesta. Hoitoaika on 15 - 20 minuuttia. Infrapunalamppu on miedoin pintalämpöhoidoista ja se on hyvin siedetty.

Parafango eli savihoito
Parafango on parafiinin ja saven seos, joka saa aikaan voimakkaan, paikallisen verenkierron vilkastumisen. Saviseos kuumennetaan kattilassa noin 70 asteeseen ja jäähdytetään 50 asteeseen levyinä. Parafango asetetaan suoraan iholle muotoillen se tiiviisti hoitokohdan mukaiseksi. Hoitoaika on 15 - 30 minuuttia. Parafango on kuumin ja rasittavin pintalämpöhoito. Sitä ei voida käyttää, jos iholla on haavaumia tai ihottumaa tai jos asiakas ei siedä lämpöä.

Lämpöpakkaus

Lämpöpakkaukset ovat lämmitysteholtaan parempia kuin lamput ja niillä saadaan paikallista, kosteaa lämpöhoitoa. Pakkaukset nostavat kudoksen lämpötilaa pari astetta 1 cm:n syvyydessä. Lämpöpaketit säilytetään kuumissa noin 60 - 70 asteen vesikattiloissa ja ovat aina käyttövalmiita. Lämpöpaketin ja ihon väliin laitetaan pyyhekerros, jolla voidaan säädellä lämmön voimakkuutta. Hoitoaika on 15 - 30 minuuttia.

Parafiini

Käytetään lievittämään nivelrikosta ja reumasta aiheutuvia kipuja raajojen pikkunivelissä; ranteissa ja sormissa sekä nilkoissa ja jalkaterissä. Hoito annetaan kastamalla käsi tai jalka 55 asteiseen parafiiniseokseen. Tämä toistetaan 8 - 10 kertaa. Hoitokohta kiedotaan muoviin ja pyyhkeeseen tehostamaan lämmön vaikutusta. Parafiinin annetaan vaikuttaa 20 - 30 minuuttia. Hoidon jälkeen parafiini riisutaan kuten hanskat tai sukat ja sitä voi käyttää sormien puristusvoimaharjoitteluun. Parafiiniä ei voida käyttää, jos iholla on haavaumia tai ihottumaa tai jos hoitoalue on tunnoton.

SYVÄLÄMPÖHOIDOT

Ultraääni

Ultraääntä annetaan hoitoalueelle äänipäällä, väliaineena joko geeli tai vesi. Pienillä arvoilla sykäyksinä annettuna se aiheuttaa "mikrohierontaa soluille". Suuremmilla arvoilla lämpövaikutus tuntuu. Äkillisiin kipuihin annetaan sykäyksinä ja kroonisiin vaivoihin jatkuvana. Tällä hoidolla päästään syvemmälle kuin pintalämpöhoidolla, jopa 5 senttimetrin syvyyteen. Ultraääntä ei voida antaa, jos asiakkaalla on pahanlaatuinen kasvain tai sydämen tahdistin.

Additional information

© Haanojan palvelukeskus - 2018